Olvasói kérdés

Az "Olvasóink kérdezték" rovatban feltett kérdések listája -- segíts Te is a csillagászat iránt kezdeti érdeklődést mutatóknak kérdéseik megválaszolásában!
pittifiu
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2016.01.16. 12:42

Re: Olvasói kérdés

Hozzászólás Szerző: pittifiu » 2016.01.16. 12:50

Sziasztok. Néztem egy videót, és felmerült bennem egy kérdés, amit nem nagyon tudok hol feltenni. A videóban ugyebár az volt hogy minél távolabb lévő objektumokat néznek az annál gyorsabban távolodnak tőlünk. Én ebből azt következtetem le hogy a közel lévő objektumok sebessége jóval kisebb. Ha ehhez hozzá gondolom hogy a távoli objektumok fénye mennyi idő alatt ér ide, és ez mit is jelent (Hogy ugyebár az annyival korábbi állapotát látjuk) akkor felmerül bennem az a kérdés hogy nem megcsalta véletlen a tudósok szemét ez az apróság? Mivel akkor mondjuk egy 12 milliárd fényévre lévő tárgy 12 milliárd évvel ezelőtti sebességét láthatjuk nem a mait, vagy csak én gondolom rosszul?
Vendrel
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2016.01.10. 15:24

Re: Olvasói kérdés

Hozzászólás Szerző: Vendrel » 2016.01.16. 22:59

Hehe, ugyanerről folyik fent a diskurzus. :)

pittifiu írta:Mivel akkor mondjuk egy 12 milliárd fényévre lévő tárgy 12 milliárd évvel ezelőtti sebességét láthatjuk nem a mait, vagy csak én gondolom rosszul?
Dlajos
Hozzászólások: 628
Csatlakozott: 2011.09.08. 06:07

Re: Olvasói kérdés

Hozzászólás Szerző: Dlajos » 2016.01.17. 08:18

Kedves Endre és István!
Nem véletlenül linkeltem be azt a cikket. (A TÁVOLSÁGRÓL ÉS A SEBESSÉGRÔL,
A HUBBLE-TÖRVÉNY KAPCSÁN)
Bokor Nándor munkájában szinte a „kérdésetekre” és hasonló félreértésen alapuló problémákra válaszol.
Egy táguló univerzumban a távolibb objektumok gyorsabban távolodnak. Ezt könnyű belátni, nem kell ide vöröseltolódás.
Van egy nyugalmi állapotban 10 cm hosszú rugónk. Három pontját vizsgáljuk. A két végpontot és a közepén is kijelölünk rajta egy harmadik pontot. Az egyik végpontot tekintsük fixnek, semmi szükség nincs erre, csak könnyebb belátni az eredményt. Húzzuk ki a rugót 20 cm hosszúságúra és máris belátható, hogy a másik végpont sokkal jobban távolodott a fix ponttól mint a középpont. Húzzuk tovább még 10 cm-rel, még nagyobb lesz az eltérés. Ez természetesen akkor is igaz, ha a másik végpontot fixáljuk és könnyen belátható, hogy akkor is igaz ha nincs fix pont.
Az univerzum tágulása persze más. Azok akik a kozmológiával foglalkoznak nem is beszélnek a galaxisok távolodásáról. Azt mondják, hogy a metrika változik, például Horváth Dezső minden alkalommal vihogva magyarázza, hogy a centi változik, a méterrúd lesz hosszabb az objektumok között, megelőzve a következő, ugyancsak hibás feltételezésen alapuló kérdést, ”Hát akkor a fénysebességnél is gyorsabban távolodhatnak?”. Tehát nem az objektumok távolodnak, a tér nő.
Tehát kérlek benneteket, hogy olvassátok el ismét a cikket, kezdjétek tiszta lappal olvasni, ne a kérdésetekkel és a kérdésetekre adott válaszotokkal ( külön érdekes, hogy valaki kérdez valamit és azonnal válaszol is rá... :-) ) foglalkozzatok, hanem a leírtakkal, különös figyelemmel az „összefoglalóra”.
Tehát a fizika az, amit ki lehet számolni és mérésekkel lehet ellenőrizni, igazolni. A többi az csak szavak, sokszor ugyanaz a szó más-más jelentéssel.
Persze lehet, hogy továbbra sem győz meg benneteket az amit olvastatok, ebben az esetben javaslom a http://kozmoforum.hu/index.php oldalon feszegessétek tovább a dolgot, ott hozzáértők szívesen válaszolnak a kérdésekre.
Üdv,
L.
Avatar
tobe_
Hozzászólások: 2112
Csatlakozott: 2013.01.02. 00:10

Re: Olvasói kérdés

Hozzászólás Szerző: tobe_ » 2016.01.17. 13:24

Hogy benézték e vagy sem a múltbéli tágulást látjuk mainak gondolva, az elméletek szerinti láthatósági állapotot kiszámolva lehet eldönteni, hogy amit látunk, az melyik eset lehet. Már ami elméletek egyáltalán vannak, az is lehet, hogy egyik se felel meg tökéletesen a látottaknak, persze hiba is van nyilván, mérési.
Summer
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2014.09.24. 17:31

Re: Olvasói kérdés

Hozzászólás Szerző: Summer » 2017.05.06. 17:41

Szervusztok!

Az egyik nap néztem a televízióban az Andok sivatagjába telepített, nemzetközi rádiócsillagászati központról, az A.L.M.A.-ról szóló műsort. Laikusként lenyűgözött, hogy 66 rádióteleszkóppal mi mindenbe bele lehet látni! Az egyik szakember a "fekete lyukak" körüli anyagáramlásokat vizsgálta és igen érdekes dolgokat mondott. Többek között, hogy egy ilyen fekete lyuk irgalmatlan nagy tömegű, de kiterjedése szinte nincs. Kis szörnyetegek, amik mindent elnyelnek, ami a közelükbe kerül. Minden galaxis középpontjában ilyen fekete lyuk van állítólag, de nagyon nehezen vizsgálhatóak.

Felmerült bennem, hogy amennyiben ezek a fekete lyukak minden közelükben levő anyagot elnyelnek, mi történik akkor, ha két, vagy több ilyen fekete lyuk kerül egymás közelébe? Egymást is elnyelik? Mitől függ, hogy melyik kebelezi be a másikat? Vannak ezzel kapcsolatos észlelések, megfigyelések?

Másik kérdésem is a fekete lyukakra vonatkozik. Meddig növekedhet egy ilyen fekete lyuk tömege? A végtelenségig, vagy van egy kritikus tömeg, amikor a fekete lyuk által elnyelt anyag kirobban? Van erre elmélet, vagy megfigyelés?

Ezek az anyag elnyelések nem lehet, hogy a világegyetem tágulása ellen hatnak? Lehetséges, hogy a fekete lyukak szedik össze a táguló világegyetem anyagát, majd egymást is? A végén egy marad és ismét lesz egy ősrobbanás?

Teljesen laikus vagyok. Bocsánat, ha esetleg butákat kérdezek!
Török Tünde
Hozzászólások: 93
Csatlakozott: 2013.09.16. 20:40

Re: Olvasói kérdés

Hozzászólás Szerző: Török Tünde » 2017.05.08. 20:06

Summer írta:
Felmerült bennem, hogy amennyiben ezek a fekete lyukak minden közelükben levő anyagot elnyelnek, mi történik akkor, ha két, vagy több ilyen fekete lyuk kerül egymás közelébe? Egymást is elnyelik?


pl.:
http://gravitacioshullam.hu/
qadmester
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2023.11.09. 12:51

Re: Olvasói kérdés

Hozzászólás Szerző: qadmester » 2024.03.03. 12:47

Üdv!
Csak, hogy mindenki értse...A vöröseltolódás az, VALÓS IDEJŰ! Nem a múltbeli állapotot jeleníti meg! A múltban kibocsájtott fény, jelenlegi állapotát mutatja! Ha! Képesek lennénk vissza követni a fényt, a térben, akkor a vöröseltolódás elindulna, a kibocsájtási állapot felé. Az-az, a kibocsájtási frekvencia felé. Amit még érdemes tudni...A doppler effektus meghatározásából következik, hogy a vöröseltolódás, csak akkor, csak is akkor lenne 100%-osan doppler effektus, ha a vöröseltolódást elszenvedett fényt, mi bocsájtottuk volna ki, adott (ismert) frekvenciával!!! Ami, visszaverődve az objektumról, informálna, a hozzánk viszonyított sebességéről, távolságáról. Mivel nem ez van, SZÜKSÉGES ismerni a kibocsájtási frekvenciát!!!! A HOZZÁNK viszonyított, kibocsájtási frekvenciáját!!!! Ehhez pedig KELL a hozzánk viszonyított távolsága! Ez az adat, azonban jóindulattal is csak becslés!!!! Mind ettől függetlenül, a fény vöröseltolódása túl nagy! Nem felel meg a jelenlegi univerzum "nagyságának"! Ezért van találgatás, a vöröseltolódás mértékének a létrejöttére...Amennyiben a vöröseltolódás oka, a doppler effekt, akkor biztos a távolodás, ha nem....Akkor kérdezem...miért tarják meg a doppler effektből át vett jelentését???? MIÉRT a távolodást jelenti, a fizikusoknak????

Tisztelettel a józan paraszt!
Válasz küldése

Vissza: “Hírek.Csillagászat.hu - Olvasói kérdések”