A nagy reccs es "baratai"

Az "Olvasóink kérdezték" rovatban feltett kérdések listája -- segíts Te is a csillagászat iránt kezdeti érdeklődést mutatóknak kérdéseik megválaszolásában!
lgb
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2009.09.24. 10:49

A nagy reccs es "baratai"

Hozzászólás Szerző: lgb » 2011.05.31. 16:36

A nagy reccs elmelete - ismereteim szerint - azt josolta, hogy az univerzum tagulasanak merteket a gravitacio lassitja, megallitja, majd visszajara is forditja. Mostanaban tobb helyen olvastam, miszerint a legujabb megfigyelesek pont az ellenkezojet tamasztjak ala: az univerzum gyorsulva tagul, amiert a sotet energia lehet peldaul felelos. Ennek kapcsan olyan joslat is elhangzott egy ismeretterjeszto filmben, miszerint a gyorsulo tagulas egy ido utan magukat az atomokat/atommagokat is szettepheti, es a vilagegyetem egy sotet, homogen "reszecskeleves" lesz csupan, semmi tobb. Nem tudom, mi ennek a vegkifejeletnek a "kozkeletu" neve, a "nagy reccs" nevhez hasonloan.

Azonban ami bennem megfogalmazodott, mint kerdes a fentiekkel kapcsolatban, az a tagulas mibenlete. En mindig ugy kepzeltem el, hogy nem maga a "fizikai" (jelentsen ez barmit) tavolsag no ket tavoli pont kozott az univerzum tagulasa soran, hanem maga a ter "nyulik", es kiterjedese novekszik. Ezek szerint ha a kezemben tartok egy meterrudat, akkor annak hosszusaga novekedni latszodna, ha letezne olyan fuggetlen nezopont, ahol a ter novekedeset mellozo modon tudnak szemlelni a dolgokat (ez persze lehetetlen, ez csak amolyan gondolatkiserlet most). Viszont, ha ez igaz: akkor miert okozna barmilyen foku tagulas pl akar az atommagok letenek megszuneset? Hiszen a fenti analogia alapjan maga a ter tagul, es nem a mi altalnuk "ismert" fizikai tavolsag, tehat ilyen elven egyetlen atommag, reszecske stb atmeroje novekszik allandoan, ha azt a fenti buta gondolatkiserlethez hasonloan kepessek lennenk egy a tagulo terunktol fuggetlen nezopontbol nezni, azaz semmifele "szetesest" nem tapasztalnank. En itt nem latom, hogy ez barmi problemat okozna.

Lehet, afelett siklok el, hogy a kvantummechanika "pontreszecskekrol" beszel, ahol alapvetoen nincs kiterjedese az adott reszecskeknek? Igen am, de erdekes kerdes akkor pl a hurelmeletet nezni, vagy barmi mas elmeletet, ahol egy reszecske mar tobbe nem pontszeru, hanem terbeli kiterjedessel rendelkezik, meg ha ez elkepzelhetetlenul kicsi is a mi fogalmaink szerint.

Ha valaki fel tudna vilagositani ebben a temaban, nagyon megkoszonnem!
dgy
Hozzászólások: 466
Csatlakozott: 2009.09.22. 15:00

Re: A nagy reccs es "baratai"

Hozzászólás Szerző: dgy » 2011.05.31. 17:31

lgb írta:
> Ha valaki fel tudna vilagositani ebben a temaban, nagyon megkoszonnem!

A Polarisban tartott Kozmofizika 11 előadássorozat jövő heti, június 8-i előadásán egyebek között erről is részletesen beszélek.

dgy
lgb
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2009.09.24. 10:49

Re: A nagy reccs es "baratai"

Hozzászólás Szerző: lgb » 2011.06.03. 14:06

dgy írta:A Polarisban tartott Kozmofizika 11 előadássorozat jövő heti, június 8-i előadásán egyebek között erről is részletesen beszélek.
dgy


Koszi az infot, gondolom az is majd elerheto lesz online. Mar nezegettem eloadasokat toled, nagyon tetszett a stilus, illetve persze a mondanivalo is :) Pont az a problemam, hogy keves az ilyen jellegu kony/eloadas/barmi: anno en asztrofizikus szerettem volna lenni, es nagyon erdekelt a dolog, ez azota sem valtozott (bar mondanom sem kell: se asztroval se asztro nelkul nem lettem fizikus). Viszont az erdeklodesem megmaradt. Ami altalaban a "nagykozonsegnek" elerheto informacioforras fizikai es egyeb tudomanyos teruleteken az viszont erzesem szerint tulsagosan popularisnak szant jellegu, ami gyakran hasznal tulzott leegyszerusiteseket, vagy felresikerult peldakat, illetve a szinvonala gyakran szamomra nem megfelelo. Ugyanakkor nem allitanam, hogy felsobb szintu matematikaban annyira otthon lennek, hogy szakembereknek szant irodalmat megertsem. En azt latom, hogy hianyzik a ketto kozott valami, ami nem is tul kezdo/alacsony szinvonalu, viszont nem is olyan szinvonalu, amit csak egy szakember kepes megerteni, egy "atlag foldi halando nem". Ilyen szempontbol ezek az eloadasok szamomra erthetonek tunnek, es tetszenek. Koszonet erte! Azert meg bocsanat, ha itt ez off-topic-nak minosul.
Válasz küldése

Vissza: “Hírek.Csillagászat.hu - Olvasói kérdések”