Ugyanazt látjuk - ??

Az "Olvasóink kérdezték" rovatban feltett kérdések listája -- segíts Te is a csillagászat iránt kezdeti érdeklődést mutatóknak kérdéseik megválaszolásában!
vpeti
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2011.11.06. 08:50

Ugyanazt látjuk - ??

Hozzászólás Szerző: vpeti » 2011.11.06. 12:28

ÜDVÖZLET

Azt hallottam, hogy volt valamikor egy olyan megfigyelés, hogy ha elég távolra nézünk a Föld 2 átellenes pontján (akár rádió távcsővel vagy bármivel) akkor ugyanazt látjuk.

Ez a jelenség tényleg megfigyelhető?
Ez bizonyíték arra, hogy a világegyetem egy gömbszerű valami tehát korlátai vannak?

Tehát hasonlóan ahhoz mint a földön 2D ben ha elindulok valamerre akkor x idő és távolság múlva ugyanoda érek vissza ? Van erről esetleg valahol cikk, tanulmány,, bármi ??

Köszönöm szépen előre is
mpt
Hozzászólások: 1314
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:46

Re: Ugyanazt látjuk - ??

Hozzászólás Szerző: mpt » 2011.11.06. 16:08

Nem volt ilyen megfigyeles.
Ami igaz: barmerre nezunk jellemzoen ugyanazokat a strukturakat latjuk: galaxisokat, azok halmazait, szuperhalmazokat, stb.

--mpt
vpeti
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2011.11.06. 08:50

Re: Ugyanazt látjuk - ??

Hozzászólás Szerző: vpeti » 2011.11.06. 21:30

Nem arra gondolok, hogy "nagyjából" jellemzően ugyanazokat a strukturakat latjuk"

Arra gondolok hogy a "téridő görbület" miatt pontosan azt látjuk a két átellenes pontban, igen ez bizarrnak tűnik. Lehet hogy egy marhaság, de ha elég messze nézünk az univerzumban önmagunkat (a Földet) kéne látnunk (téridő görbület miatt) , (vagy félreértem a téridő görbület fogalmát)

Ez ahhoz lenne hasonlatos ha csinálunk a Föld felszínén egy tükörrendszert és ez a tükörrendszer végigmegy azon a Földgömbi főkörön ahol vagyunk, a végén a saját hátunkat fogjuk látni.


FOOL.GIF
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
vpeti
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2011.11.06. 08:50

Re: Ugyanazt látjuk - ??

Hozzászólás Szerző: vpeti » 2011.11.07. 11:59

Erről beszélek:

http://www.sg.hu/cikkek/29317/a_vilagegyetem_veges_es_kisebb_is_mint_gondolnank

http://www.sg.hu/cikkek/32311/legalabb_78_milliard_fenyev_az_univerzum_atmeroje

idézet az egyik cikkből:

""...Egy 60 milliárd fényéves utazás végén, a dodekaéder univerzumon át pontosan a Földre jutnánk vissza, bár egy egészen más korba. Akárcsak egy körutazás a Földön ez is egy olyan út lenne, ahol nem észlelhető egy meghatározott pont, ahol "újra beléptünk" az univerzumba... ""

""...Az univerzum objektumai a "tükörterem" hatás miatt ellentétes irányban lennének láthatók, egy más korban, azaz egy galaxis az ég két különböző pontján tűnhet fel. Egy galaxis észlelése két különböző helyen "olyan lenne, mintha megpróbálnánk egy 50 éves embert felismerni, akit 7 éves korában láttuk felülről egy milliós tömegben" - mondta Weeks, aki szerint a WMAP adatai pont ezt a furcsa elvet látszanak alátámasztani. Ha az egyik ötszögön kilépünk, akkor ugyanarra a területre érkezünk, amit ellentétes irányból látunk...""


A FÖLD esetében: Ha megyünk a felszínen akkor végtelennek tűnik, viszont kívülről nézve egy gömb , tehát 3D-ben szemlélve adott térfogata van , nem végtelen.

Összegezve a Föld esetén: 2D-ben végtelen, de 3D ben véges. 1000km/ó-val utazva 40 óra alatt a kindulási helyen vagyunk.

Ugyanez lehet az univerzum esetében , csak itt 3D ben végtelen és 4D ben (téridőben) véges, vagyis ha elég gyorsan és sokat utazunk akkor egy adott idő múlva visszatérünk a kiindulási pontba de a kiindulási időhöz képest a múltba vagy jövőbe.
Válasz küldése

Vissza: “Hírek.Csillagászat.hu - Olvasói kérdések”