02 - Csillagok fényessége

A http://tudasbazis.csillagaszat.hu cikkeinek hozzászólásai. Itt még nem szereplő cikk esetén hozzászólást a http://tudasbazis.csillagaszat.hu cikkei alatt található "Hozzászólás" linkre kattintva lehet indítani.
Guest

02 - Csillagok fényessége

Hozzászólás Szerző: Guest » 2010.01.13. 06:35

A csillagok energiakibocsátása; a magnitúdóskála.
»» Az eredeti cikk ide kattintva olvasható el.
Pollux
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2009.10.02. 13:36

Re: 02 - Csillagok fényessége

Hozzászólás Szerző: Pollux » 2010.01.13. 10:15

Szia!
Azt hiszem a csillagok mérésére használt eszköz a HR Diagram. Az egy olyan grafikon, amelynek az egyik tengelyén a felszíni hőmérséklet szerint megállapított színképtípust, a másikon pedig az abszolút magnitúdót mérjük. Ezen a diagramon a csillagok csoportokban jelennek meg, és az ABC betűit használják csoport nevezésének. Pl:
B osztály: kékesfehér csillagok tartoznak ide, amelyeknek a felszíni hőmérsékletük 10 000-20 000 K közötti. Színképükben nincsenek héliumvonalak, több viszont a hidrogénvonal, és számos ionizált fém vonalai is megjelennek. Ide tartozik Pl: Sírius, Deneb, Altair, és még sok csillag.
Vagy az M osztály: ide tartoznak a majdnem sötétvörös színű csillagok, melyek felszíni hőmérsékletük 2000 K (ezek az óriások) 3400 K közötti (törpék). Igen erősek a titán-oxid vonalai.
Ide tartozik Pl: Betelgeuse, Mira, béta Andromedae és még sok más csillag is.
Remélem jól írtam mindent. :oops:
Üdv :)
Kati
Válasz küldése

Vissza: “Csillagászati tudásbázis - hozzászólások”