Óra átállítás

Minden olyan a csillagászathoz köthető téma, amely a fenti kategóriákba nem sorolható be.
Avatar
mephi
Hozzászólások: 2277
Csatlakozott: 2009.09.18. 10:06

Re: Óra átállítás

Hozzászólás Szerző: mephi » 2021.11.04. 13:44

Olvasóink túlnyomó többsége felesleges felhajtásként tekint az óraátállításra

https://haon.hu/egyperces/olvasoink-tul ... a-5796290/
Kása János ... aki a sört is 3D-ben issza.
Avatar
Attila
Hozzászólások: 4276
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Óra átállítás

Hozzászólás Szerző: Attila » 2021.11.04. 14:00

mephi írta:
2021.11.04. 13:44
Olvasóink túlnyomó többsége felesleges felhajtásként tekint az óraátállításra

https://haon.hu/egyperces/olvasoink-tul ... a-5796290/
Ezzel magam is egyetértek.
Csak egy szempontra szeretném felhívni a figyelmet (ami sokak szerint talán csak "nyelvészkedés", de szerintem a probléma lényegét mutatja).

Téli időszámítás nincs, olyan nem létezik!!!
Ami van, az a közép-európai időzóna, azaz a KözEI (amibe országunk - jelenlegi - területének kb. 95%-a esik), és az ehhez képest egy órával eltolt nyári időszámítás, a "NYISZ".
Azaz a KözEI a "normális", eredeti, ha úgy tetszik földrajzi felosztás szerinti, míg a NYISZ az "abnormális".

Nos, melyiket tartsuk meg? ;)
(Megjegyzem, számunkra a gazdasági racionalitás is az EU időzónáját, azaz a konstans KözEI-t támogatja, semmint a román vagy ukrán időszámítást...)

MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1777
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Óra átállítás

Hozzászólás Szerző: Imre » 2021.11.05. 18:15

Kedves Attila! Az időszámítás nem egy személy, aki lehet normális, vagy abnormális! Maradjunk talán a födrajzilag megfelelő kifejezés mellett!
Szerintem viszont nem az a kérdés, hogy földrajzilag hova tartozik Magyarország. Itt az a kérdés, hogy van-e értelme az évenként kétszeri ide-oda tologatásnak?
Ha nincs gazdasági előnye, haszna, akkor vajon az európai emberek melyiket szeretnék választani? Ennyi a kérdés, és ha mondjuk a többségnek a "nyári" a kedvező, mert eddig úgy tudom, hogy az, akkor természetesen a magyaroknak is igazodni kellene a többséghez. Ha nem a nyári, hanem a középeurópai, akkor is ez a helyzet.
Szerintem nem az unió vezetőinek, hanem a lakóinak kellene eldönteni a kérdést. Semmi esetre sem célszerű egy akár nyugati, vagy keleti periférián élőknek döntést hozni!

Én középen élőnek érzem magam, és tőlem keletre az ukránok, románok, nyugatra a németek, spanyolok laknak. Ami nekünk pont jó lenne, az feltehetően se a keletebbre, se a nyugatabbra lakóknak nem lesz megfelelő! Ez természetes. Jó lenne, ha mondjuk Románia, és Németország is egy azonos időzónába tartozna, és Norvégia és Görögország is! Ha ebben, akkor lehetne nagyon egyszerűen megállapodni, és mondjuk nem lenne több állítgatás. Akkor viszont engedni kellene a spanyoloknak, és a románoknak is, és elsőnek az időzóna elfogadásával egyesülés irányába mutathatna Európa! Ez nem azt jelenti, hogy híve lennék a nagy egyesült európai államnak!!!

Az egyes országokban nem az órákat, hanem a munkaidő kezdetét, a tanítás kezdetét, az események időpontját kellene táli és nyári optimális időpontra tenni, nem?
Aki ott él, az miért járna sötétben munkába, vagy miért menne tök sötétben haza a munkából? Helyileg kell ezt a problémát megoldani! Országon belül is!
Ha nálunk este 19 óra az esti előadás kezdete, akkor Bécsben miért ne lehetne 20 óra? Romániában miért ne lehetne 18 óra, vagy Madridban 21 óra?

Gazdasági, utazási munkavállalási és letelepedési szempontból az európai emberek, akik az unióban élnek továbbra is szabadon mozoghatnak, és saját kultúrájukat élhetik, amit ugyan úgy elfogad a többi uniós tag, és nem akarja a sajátját rákényszeríteni a másik országra. Ez a közös időzóna elfogadás lehetne az első olyan lépés, amelyben megállapodna az összes tagállam. Aki kilépett, az természetesen olyan zónaidőt használ, amilyent akar! Nem ez a normális? Üdv. Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Avatar
Maczó András
Hozzászólások: 176
Csatlakozott: 2017.04.11. 21:25

Re: Óra átállítás

Hozzászólás Szerző: Maczó András » 2021.11.05. 22:02

Imre írta:
2021.11.05. 18:15

Szerintem nem az unió vezetőinek, hanem a lakóinak kellene eldönteni a kérdést. S
Egyiknek sem. A kormányoknak kellene dűlőre jutni. Az unió már eldöntötte, a népre meg... itt csak céloznék arra, amit hallottam-olvastam valahol-valakitől: azért támogatja a nyári időszámítást, mert "nyáron melegebb van". Ilyenkor nem népszavazást kérek, hanem a fejemre hidegvizes borogatást...
140/890 GPU
150/930 newton
15x70 binó
Válasz küldése

Vissza: “Egyéb csillagászati témák”