Napkitörés

Napészlelők fóruma
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: Napkitörés

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2012.03.16. 11:06

Még a Skandináv-félsziget sincs benne az előrejelzésben :(
astrohist
Hozzászólások: 3230
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Napkitörés

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2012.03.16. 12:32

Ezeket az előrejelzéseket nem szabad komolyan venni. Főleg a sarkköri légkörkutató állomásokhoz szólnak, ahol rendszeres, hivatásos személyzet állandó ügyeletet tart. Sajnos az a baj az ilyen riasztásokkal, hogy az égnézegető (főleg ha mmég kezdő) nézi, nézi az eget, azután, amikor már tizedszer sem lát semmit, egyre kedvetlenebbé válik, és amikor tényleg jön valami, már nem ügyel az égre. (Ezt sajnos tapasztalatból tudom.) A következő években gyakran lesz napkitörés, bizony jó ha 1 %-ban hoznak nekünk is látványosságot. - Bár csak lenne valami érdekesség. BQ.
lászló czefernek
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2012.05.05. 21:54

Re: Napkitörés

Hozzászólás Szerző: lászló czefernek » 2012.05.06. 07:19

láttam végre nap kitörést lényűgözően szép
astrohist
Hozzászólások: 3230
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Napkitörés

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2012.07.02. 11:15

Mönnich Lacinak (szerencsés véletlenként) sikerült elkapnia egy napkitörést (flaret).
"Viszont most, hogy olvasom Kálmán Béla könyvét, a flerekről szóló részben úgy van leírva a dolog, mint amilyennek észleltem és a mellékelt fényképeken is szinte ugyanolyan, mint a távcsőben lévő látvány volt. A kérdésem a következő lenne, egy 6 centis Ha távcsővel ezeket a flereket lehet-e látni? Tehát azt láthattam-e vagy esetleg más jelenséget? Valaki más is látta-e? Az észlelés időpontja ma, délelőtt 10:10-10:30, UT: 8:10-8:30. Távcső: Lunt LS60Ha/B600 blokkszűrő. Nagyítás: 36x."

Ez a megfigyelés H-alfában történt, és aki ilyen távcsővel nézheti a napot, érdemes a foltok körénykét alaposabban és hosszabban figyelnie, mert elkaphat még kitörést. De akinek egyszerűen csak napszűrője van, annak is érdemes legalább a nagy, összetett csoportokat alaposabban átnézni, mert ilyen maximum körüli időben előfordulhat un. fehér flér, vagyis olyan rendkivül fényes kitörés, amely még egyszerű napszűrős észlelésnél is látható. (Én 20 éves időszakon belül kétszer láttam.) Persze senkit se keseritsen el, ha hónapokig szörföli a napot és nem lát semmi különöset.

Még egy tisztázni való:
Ugy látom itt is, hogy sokan összekeverik a napkitörést a protuberanciával.
A Napkiörés (angolul flare = flér, latin: erupció) egy napfolt csoport területén, elsősorban Hidrogén-alfában észlelhető gyors kifényesedés, amely kb. 5 perc alatt eléri maximális fényességét, azután 10-20 perc alatt fokozatosan elhalványul. Kisebb nagyításban többnyire kis fényfolt, nagypobb nagyitással is aránylag kicsi, összefüggő felületű, sohasem szétszórt, és általában a foltcsoportokon belül, nem azokon kivül jelenik meg.
Protuberancia a Nap peremén láthható lángnyelv vagy "fény-szökőkut" szerű jelenség. Néha hosszabb ideig is alig változik, máskor igen gyorsan, robbanásszerűen felemelkedik, mintegy szétnyilik az ív alakja, és visszahull, egy része pedig kilövel a térbe. (Korábban ezeket nevezték eruptiv protuberanciának, taklán innen a két fogalom keverése.) A protuberancia nem azonos a kitöréssel (flérrel), általában mérete jóval nagyobb, élettartama jóval hosszabb. Amikor a Nap forgása során a peremen látszó hosszabb élettartamú protuberancia a korong elé fordul,. hosszú, néha kanyargós sötét csiknak látszik a fénylő kromosféra előtt, ezeket régen önálló objektumnak tartották és filament-nek nevezték (a H-alfás rajzokon és képeken sokszor látni ilyen filamenteket!) A protuberanciák csak monokromatikus távcsövekkel láthatók, elfogadott magyar nevük nincsen.
A protuberancia nem napkitörés, ez két különböző jelenség! Viszont észlelni mindkettőt érdemes! BQ.
Stefi
Hozzászólások: 499
Csatlakozott: 2010.08.08. 14:33

Re: Napkitörés

Hozzászólás Szerző: Stefi » 2012.07.02. 11:57

Régebben találtam egy nagyon látványos videót, ami szerintem az épp szóban forgó jelenséget kapta ccd végre. :shock:
http://www.youtube.com/watch?v=rsw9ivDT7b4
"A szél fú, a zöld fű. A Föld kering, a Nap korong..."
astrohist
Hozzászólások: 3230
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Napkitörés

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2012.07.02. 12:59

Kösz Gyula, ez az, mégpedig ez tényleg "szuper"! Ajéánlom mindenkinek, hogy nézze meg, és akkor már nem lesz kétsége, hogy mi a különbség a flare (napkitörés), meg a protu közt. Egyébként azon a képen még szépen látszik néhány sötét hosszű csík, a filamentek, amelyek a protuberanciák vetületei a fénylő korong előtt.
Nagyon jó kép: BQ.
yaska
Hozzászólások: 11
Csatlakozott: 2012.07.10. 17:37

Re: Napkitörés

Hozzászólás Szerző: yaska » 2012.07.14. 15:50

Sziasztok, üdvözöllek benneteket !
Új vagyok itt a fórumon, eléggé gyér ismeretekkel a napkitörésekről, napfoltokról. Mostanában kezdtem olvasgatni gyakrabban róluk, de pár éve fotózom is az égi csodákat - legyen éjjel vagy nappal. A felszerelésem roppant szerény, jelenleg egy HS10-es Fuji fényképezőgépem van egy Raynox 2,2x-es zoom előtéttel. Ez így együtt 1584mm tiszta optikai zoomnak felel meg, minőségre persze hogy nincs olyan mint egy komolyabb csillagász távcsöves - tükrös felszerelés, de azt szeretem benne a legjobban hogy nekem a "kitelepülés" tényleg nagyon egyszerű és másodpercek kérdése.
Attól függetlenül lefotóztam én ezzel a minimális felszereléssel a Jupitert holdjaival, a Szaturnuszt gyűrűjével (itt persze nem látszódott a Cassini rés, de jól kivehető volt a gyűrű), az Orion ködöt, az Andromédát. Hangsúlyozom, elég gyér minőségben, úgyhogy jobban is járunk mindannyian ha nem mutatok nektek ezekből a képekből... ;)
Viszont mostanában jobban rákaptam a napfoltok fotózására, ezeknél kicsit jobb eredményt érek el, hiszen bőven van fény az éjszakai fotózással ellentétben. Egy Baader napszűrő fóliát teszek a Raynox elejére és így legtöbbször kézből állvány nélkül lövöldözgetek. Rengeteg képet csináltam mostanában a 11520-as napfolt-csoportról, titokban abban reménykedve hogy hátha elkapnék egy fehér flert, egy vizuálisan is látható napkitörést. Tudom hogy nagyon ritka ez a jelenség, tehát nagyon kicsi a valószínűsége hogy elkapjak egyet, megaztán van itt még néhány dolog amit nem egészen értek.
A fő kérdés az, hogy mekkora intenzitásúnak kell lennie a napkitörésnek hogy én azt ezzel a felszereléssel meglássam esetleg lefotózzam. Most ugye volt ez a csütörtöki X1.4-es "akció", pl. ezt láthattam volna-e? Vagy másféleképpen fogalmazva mekkora röntgen sugárzásúnak kellene lennie minimum annak a napkitörésnek (fehér flernek) ami már vizuálisan is látható a napfóliával?
Tudom azt is hogy komolyabb megfigyelésre H alfa szűrőt használnak (meg ami még ehhez kell - energialeszorító szűrő stb.) de ezt csillagász távcsövekhez és finoman szólva horribilis költségekkel.
Másik fórumon megkérdeztem már hogy létezik-e valamilyen olcsóbb megoldás amit én is tudnék használni, nevezetesen az hogy kb 20-30 e Ft-os költséggel tudnék-e valamilyen szűrőt venni a gépemhez amivel egy kicsit többet látnék mint a napfóliával. Azt mondták ilyen nincsen, de azért itt is megkérdezem, hátha ti mégis tudnátok erre valami okosságot nekem mondani.
Hát ennyi lenne így elsőre a kérdéseim áradata, elnézést ha nem voltam teljesen szakszerű vagy valami hülyeséget írtam, de most kezdem az ismerkedést ezzel a szép tudománnyal.
Majd megpróbálok egy képet is beszúrni ide, még nem tudom sikerül-e.

DSCF7284_ps2_kis_.jpg


üdvözlettel
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
astrohist
Hozzászólások: 3230
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Napkitörés

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2012.07.14. 16:16

Július 15.. Észlelte (fotózta) valaki ma, szombat délelőtt a Napot. A 11 520-as, délnyugati óriás csoport nagy vezető foltja 9-10 óra UT (11-12 NyISz) nagyon érdekes volt. Észlelt valaki éedewkességet? BQ.
yaska
Hozzászólások: 11
Csatlakozott: 2012.07.10. 17:37

Re: Napkitörés

Hozzászólás Szerző: yaska » 2012.07.14. 16:48

Sajnos délelőtt nem értem rá megnézni, ez már csak a ma délutáni helyzetkép a 11 520-asról 16:22-kor UT

DSCF8427_ps_kis.jpg
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
András
Hozzászólások: 485
Csatlakozott: 2009.09.07. 20:27

Re: Napkitörés

Hozzászólás Szerző: András » 2012.07.14. 18:23

astrohist írta:Július 15.. Észlelte (fotózta) valaki ma, szombat délelőtt a Napot. A 11 520-as, délnyugati óriás csoport nagy vezető foltja 9-10 óra UT (11-12 NyISz) nagyon érdekes volt. Észlelt valaki éedewkességet? BQ.


Pont akkoriban néztem rá kisebb-nagyobb szünetekkel. Nagyon változó, időnként borasztó légköri nyugodtság mellett, illetve egy kisebb felhős időszak is volt. Nagyritkán beállt annyira, hogy szép részletek is előjöjjenek, szálas-fésűs szerkezetek, az umbrának olyan alakja volt, mint egy cselló (még az a vékony alsó tartóláb vagy támasz is ott volt kicsit csámpásan) és nemrég még egy vékony fehér "híd" ívelt át rajta, ami mostanra összezáródni látszik. A penumbrának (mármint a nagy folténak, de a környező kisebbeknek is) volt egy sötétebb külső pereme.
Mást nem nagyon láttam, ráadásul le is égtem, úgyhogy be kellett fejeznem. Viszont az utóbbi időben gyakran kattintgatok H-alfa-távcsövek oldalain, bár ez nem tartozik szorosan ide.
Válasz küldése

Vissza: “Nap”