eVscope távcsövek

Asztrofotós felszerelések, technikák, trükkök fóruma
attila dezső
Hozzászólások: 448
Csatlakozott: 2010.01.16. 18:12

Re: eVscope távcsövek

Hozzászólás Szerző: attila dezső » 2020.01.07. 10:39

Csillagos Pisti írta:
2019.12.27. 13:56
Teljesen egyet kell értsek! én aztán értem amit írsz abszolúte, de sokak viszont nagyon nem. A sok kudarc után jönnek a szövegek hogy " de hát nem ezt ígérte ez és ez a termék, nem ilyen, nem olyan, miért nem látszik a Lófej-köd, én csak azt, és úgy akarom látni" stb stb. :cry:
Hát elég negatív itt az ilyen EV cuccok megítélése. Szerintem meg pont jó, hogy ilyen cuccok jönnek. Miért? Mert ezekre is van igény! Megveszik, majd csalódnak.. Miért baj ez? Ez is a tanulási folyamat része. Ha valaki ilyen "stellinát" meg "EvScope"-t megvesz 4000 euróért, és hubble szintű képet vár, az így jár. Az hogy a mai világon mindenki meg akarja úszni a befektetett munkét, a tanulást, és ezzel összhangban elvásrásai pedig a csillagos ég (jelen esetünkben pedig szó szerint) Az csalódni fog, nem kicsit, nagyon! Baj ez? Nem! Ha emberünk nem tanul belőle, akkor majd legközelebb.. Ha akkor se akkor majd legközelebb.. Szóval nincs itt semmi gond.. Szóval véleményem szerint a mai kor egy "átmeneti" állapot. Meg kell tanulnia az embereknek élni a modern technológiákkal! És ez bizony rögös út lesz!! Ennek csak egy igen kicsiny vetülete, ezek a csodaszkópok.. Saját példám.. Anno én is felszálltam az "asztrófotós" vonalra. És persze próbáltam minnél olcsóbban megúszni a dolgot, főképp állvány szempontjából. Vettem is egy EQ5-öt. Pedig MDA eléggé leszólta.. És több helyen olvastam, hogy asztrófotózásra nem igazán, csak korlátozottan alkalmas.. Bizony ráment egy évem, mire beláttam, hogy ez tényleg zsákutca! Megérte? Anyagilag nem.. Tanultam belőle? Mondhatom.. Szinte csukott szemmel szét és össze tudom szerelni. És saját szememmel láthattam a valóban gagyi megoldásokat.. Igazából ez részigazság, mert annyira sikerült eljutnom, hogy egy ED80-al, tehát nem túlterhelve, már egész jól működött. Ezeknek a tapasztalatoknak a hatására vettem egy HEQ5-öt. Mostmár tudom miért ez a minimum! Ezt az állványt használtam vettem, Kb feleáron mint egy új. És egyből azzal kezdtem, hogy szétdobtam, és átszsíroztam. De már így iy ég és föld a különbség! Persze megkínáltam egy Rowan belt moddal, ami szerintem elég sokat dobott rajta. Nagyon jól műkődik annak ellenére, hogy a csapágyak minősége eléggé gagyi. Na, röviden ennyi, legalább is az állvány oldaláról. A távcsövek oldalán is volt egy hasonló "utazásom". Igaz az SW ED 80-am tök jól működik. Ezzel igazából szerencsém volt, mert használtan töredék áron vettem. És állítólag válogatott minőség volt. Ez valóban igaz, kirjzolja a nikon szenzort faltol falig korrektorral. A youtuben egy német srác pl vett egy 71-es quadro-t, ami azt "ígérte" hogy FF-t kirajzol.. Erre az MFT szenzoron (aminek a felületre 1/4-e az FF-nek) bekómálnak a csillagok a látómező szélén. Vagy haverom mesélte, hogy valaki vett egy Esprit 100-ast, És hát a képalkotása nem igazán frankó (600 ezres kategória), ez még a kisebbik gond lenne, de bement a pára a lencsék közé, amit ugye nagyon gyorsan orvosolni kell, mert pára=gomba=KUKA... És nem cserélik gariba, hanem kapott egy vaskos árajánlatot a javításra... És sok-sok hasonló sztorim lenne.. Szóval, nem szerintem ezek az Stellinák, meg Evszkópok nem, nem fognak működni. Legalábbis közelébe se lesz a képminőség az elvártnak..

Befelyezésül a haverom kérdésével fejezném be: "Miért asztrófotózol? Hiszen ezeket az objektumokat mások már sokkal jobban lefotózták, pl Hubble. Simán felmész a netre kiguglizod a képet és élvezed!" Végül is igaza van.... De... És ez a "De" a lényeg.. :) További szép napot!

JA és ha valakinek van valami jó linkje a gradiens eltávolitáshoz ne tartsa magába! :) HLVG és a dradientxterminatoron túl vagyok! A Pixi LE-el küzdök, de még mindig nincs meg a kellő metódus.. Vagyis az elv megvan, de nem kapok jó eredményt.. :)
Avatar
Tüsi
Hozzászólások: 235
Csatlakozott: 2018.04.07. 15:29

Re: eVscope távcsövek

Hozzászólás Szerző: Tüsi » 2020.01.07. 11:34

attila dezső írta:
2020.01.07. 10:39
Befelyezésül a haverom kérdésével fejezném be: "Miért asztrófotózol? Hiszen ezeket az objektumokat mások már sokkal jobban lefotózták, pl Hubble. Simán felmész a netre kiguglizod a képet és élvezed!" Végül is igaza van.... De... És ez a "De" a lényeg.. :) További szép napot!
Szia!

Az ember (legtöbbször) nem azért csinál egy hobbit, hogy mindenki mást lekörözzön a végeredménnyel, hanem mert élvezi a folyamatot. Ezért nem értem az ilyen kérdéseket sosem. Minek pókerezel, amikor vannak nálad sokkal ügyesebb pókeresek, és nézhetnéd őket a youtube-on is? :D
Tüsi (Tóth Csaba) - moderátor
--
KépOmegon Dobson ProDob N 203/1200
7mm SW Sky Panorama UW (82°) - 15mm SW Sky Panorama UW (82°) - 32mm Omegon SWA 2”
Avatar
Attila
Hozzászólások: 4277
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: eVscope távcsövek

Hozzászólás Szerző: Attila » 2020.01.07. 17:07

attila dezső írta:
2020.01.07. 10:39
... Saját példám.. Anno én is felszálltam az "asztrófotós" vonalra. És persze próbáltam minnél olcsóbban megúszni a dolgot, főképp állvány szempontjából. Vettem is egy EQ5-öt. Pedig MDA eléggé leszólta.. És több helyen olvastam, hogy asztrófotózásra nem igazán, csak korlátozottan alkalmas.. Bizony ráment egy évem, mire beláttam, hogy ez tényleg zsákutca! Megérte? Anyagilag nem.. Tanultam belőle? Mondhatom.. Szinte csukott szemmel szét és össze tudom szerelni. És saját szememmel láthattam a valóban gagyi megoldásokat..
Ezer bocsánat, hogy magamtól idézek :oops: , de a blog-om bevezetőjének egyik első mondata:

"Ezért úgy döntöttem, hogy csokorba szedem (folyamatosan, ahogy eszembe jutnak ilyenek, és lesz időm le is írni ide) ezeket az "alapvetéseket", és nem győzködök senkit, hogy higgye el, vagy fogadja el ezeket; ha nem teszi, előbb utóbb úgyis szembesülni fog velük, legfeljebb addigra elkötött már jó sok pénzt, tök fölöslegesen."

De ha tanulás a célja ezzel valakinek, akkor nem gond, csak úgy kell felfogni, hogy a vacakok ára volt a tandíj... ;)


Gradiens eltávolításra (és még egy rakat egyéb célra...) pedig Maxim DL cracky:
https://a2zp30.com/18668-maxim-dl-pro-v6-11-1537.html


MDA
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Attila 2020.01.07. 19:07-kor.
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
Avatar
Attila
Hozzászólások: 4277
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: eVscope távcsövek

Hozzászólás Szerző: Attila » 2020.01.07. 18:19

Tüsi írta:
2020.01.07. 11:34
Az ember (legtöbbször) nem azért csinál egy hobbit, hogy mindenki mást lekörözzön a végeredménnyel, hanem mert élvezi a folyamatot. ...
Csaba, ha megengeded, én módosítanám kicsit a fenti mondatod: az ember mindig azért csinál egy hobbit, mert élvezi a "folyamatot". Ez a hobbi "szubsztanciája", vagy ha úgy tetszik, definíciója. :)


MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
Avatar
Ankalimon
Hozzászólások: 561
Csatlakozott: 2019.04.06. 11:51

Re: eVscope távcsövek

Hozzászólás Szerző: Ankalimon » 2020.01.09. 14:26

Visszatérve a témához. Az eVscope egyelőre nagyon lemaradt, de a Stellina egy reálisabb, szerényebb koncepcióval (mobil telefonos megjelenítés, asztrofotózásként előadva) és valószínűleg reálisabb (magasabb) áron már kereskedelmi forgalomban van: https://www.astroshop.eu/telescopes/vao ... na/p,63162 - meg lehet rendelni.

Van már róla éles, nem gyártói beszámoló is:
https://www.galactic-hunter.com/post/stellina_review

Még néhány:
https://www.youtube.com/watch?v=-gQyZwSGNws
https://www.digitalcameraworld.com/revi ... ope-review
https://www.space.com/stellina-smart-te ... eview.html

Nekem ez ebben a formában nem tetszik - elsősorban a könnyű használat ár/érték aránytalansága miatt, de én is biztos vagyok benne, hogy lesz rá érdeklődés, sok olyan ember akinek megér ennyivel több pénzt, hogy töredék tanulási idővel izgalmas égi dolgokat nézegethet, rögzíthet. Viszont az a technológia komolyan érdekelne, hogy egy wifis webkamera némiképp feldolgozott képét on-the-fly nézhessem egy mobiltelefonon, és adott ponton elmenthessem.

Van egyébként hasonló próbálkozás már:
https://www.astroshop.eu/astronomical-c ... or/p,60424

De itt még sok pénzért meg kell venni egy dedikált monitort is. Egy jó AMOLED-es tepsi telefon vagy kisebb tablet bőven jó lenne ehhez.
Üdv:
Ankalimon
(Füzessy Tamás)

Az elmélet elméletileg megegyezik a gyakorlattal.
Avatar
Attila
Hozzászólások: 4277
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: eVscope távcsövek

Hozzászólás Szerző: Attila » 2020.01.09. 16:42

Ankalimon írta:
2020.01.09. 14:26
Visszatérve a témához. Az eVscope ...
A magam részéről egyetlen egy dolog miatt "örülök" a (majdani) eVscope-oknak: népszerűsíti a csillagászatot, de legalábbis emeli az emberek "horizontját".

Sokak által "leszavazva", de én ezért nem haragszom annyira a "szuperholdazásra" sem. Én is fölöslegesnek tartom, hogy egy égi-mechanikailag nem jegyzett, ráadásul egzakt módon soha be sem következő mellékbolygó-állásnak (perigeum és a telehold - mint időben diszkrét, pontszerű események - sohasem esnek, statisztikailag sem eshetnek pontosan egy időpontra...) külön nevet adjunk. De az tény, hogy polgári (akár papír alapú vagy elektronikus formában) újságokat SOKKAL többen olvasnak, mint pl. Meteor-t; viszont ha az előbbiekben megjelenő "szuperholdas cikkek" miatt többen felnéznek a Holdra, és - csak egy-két percre - elgondolkodnak a helyünkről a világegyetemben, már többet nyertünk vele, mint vesztettünk (valójában pedig mit is veszthetünk a szuperholddal?)

Kb. ekkora kamu az eVscope is, de ha ezzel "terjeszthető" a csillagászat tudományos látásmódja, már nyertünk.

Műszaki nóvumként viszont kb. semmit nem tesz hozzá az amatőrcsillagászathoz, nem hogy korszakalkotó lenne, mint ahogy Géza szajkózta...


MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
Avatar
Vizi Péter
Hozzászólások: 2643
Csatlakozott: 2009.10.12. 17:59

Re: eVscope távcsövek

Hozzászólás Szerző: Vizi Péter » 2020.01.09. 17:37

A XXI. század talán legnagyobb problémája lett az a csúcstechnológia, amit már farzsebben hordunk és hamarosan az autónk sem működik nélküle meg a társadalom se, mert minden ennek a használatát követeli meg ha kell, ha nem. A digitalizációról és a világhálóról beszélek.
Miért probléma? Önmagában a technológia nagyon jó, ha megtanulod használni. És a probléma ez: a népek nem tudják tudatosan használni, megelégszenek az előregyártott válaszokkal, minden kérdésre okét nyomnak.
Soha a történelemben ennyire széleskörű szemfényvesztés még nem volt, mint ma, pontosan erre a tudatosság nélküli felhasználásra alapozva.
Röviden: az eVscope és társai sem tudást, sem valódi élményt nem fognak adni, csak ezek illúzióját. Mert a júzerek itt is meg fognak elégedni azzal, amit a marketingszöveg ígér. Lehet, hogy 10000 vásárlóból lesz 1, aki tovább lép, de ennyi szemetet legyártani hozzá - ez meg a század másik nagy problémája, az erőforrások hihetetlen mértékű ostoba pazarlása.
Lovász András
Hozzászólások: 2453
Csatlakozott: 2017.12.08. 16:06

Re: eVscope távcsövek

Hozzászólás Szerző: Lovász András » 2020.01.10. 10:49

Vizi Péter írta:
Soha a történelemben ennyire széleskörű szemfényvesztés még nem volt, mint ma, pontosan erre a tudatosság nélküli felhasználásra alapozva.
Igen, sokan szeretik a virtuális valóságot. Az élményhajhászásban egyre magasabbra kerül az ingerküszöbük. Megveszik a 8 centis távcsövet, miután kigyönyörködték magukat a Hubble-fotókban. Persze rögtön eladják az első csalódás után. Aztán olvassák, hogy egy 20-30 centis tükrös több fényt gyűjt, mondjuk belebotlanak Éder Iván fotóiba, amelyek úgy tűnik ezt igazolják, megveszik a 20 centiset, aztán jön az újabb vizuális csalódás. Na, szerintem nekik találták ki az eVscope-okat :P . Csak azt nem értem, miért nem Hubble-képeket úsztatnak mindjárt a "látómezőbe"? Talán mert azt későbbre tervezik, hogy "legyen hova fejlődni" és addig is még néhány újabb és újabb verzió piacra kerülhessen?
Nem az én világom ez a "konyhakész" világ és úgy látom, a Tiétek sem! :D

Végülis mi a különbség az eVscope-n nézett asztrofotók és az otthon nézettek között? Egyrészt az időbeli differencia, másrészt a friss levegő az előbbi javára (jó esetben :mrgreen: ). Lassan lehet, hogy az autós játékokból is benzinszag fog kijönni, hogy "valóságosabb" legyen az élmény.
Amúgy egyszer az egyik fiam a kezembe adta az autós videójáték vezérlőjét, hogy próbáljam ki. Persze, hogy 5 másodpercen belül a "falnak mentem", pedig 30 éve vezetek balesetmentesen. Ennyit a valóságközeli élményről...

Még egy gondolat: a környezetemben akik hobbiból horgásznak, nem azért teszik, mert halászlé után csorog a nyáluk, tehát nem a végeredmény, hanem az odavezető út miatt. Többen nem is szeretik a halat megenni (inkább csak kínozni :mrgreen: )
Ez utóbbit csak úgy, Tüsi és Attila véleményét megerősítendő írtam.

Üdv András
15x70 Scopium Nature binokulár
254/1200 Dobson,
eq-platform
Avatar
Végh Zoli
Hozzászólások: 955
Csatlakozott: 2009.09.15. 21:02

Re: eVscope távcsövek

Hozzászólás Szerző: Végh Zoli » 2020.01.10. 12:00

Lovász András írta:
2020.01.10. 10:49
Vizi Péter írta:
Soha a történelemben ennyire széleskörű szemfényvesztés még nem volt, mint ma, pontosan erre a tudatosság nélküli felhasználásra alapozva.
Igen, sokan szeretik a virtuális valóságot. Az élményhajhászásban egyre magasabbra kerül az ingerküszöbük. Megveszik a 8 centis távcsövet, miután kigyönyörködték magukat a Hubble-fotókban. Persze rögtön eladják az első csalódás után. Aztán olvassák, hogy egy 20-30 centis tükrös több fényt gyűjt, mondjuk belebotlanak Éder Iván fotóiba, amelyek úgy tűnik ezt igazolják, megveszik a 20 centiset, aztán jön az újabb vizuális csalódás. Na, szerintem nekik találták ki az eVscope-okat :P . Csak azt nem értem, miért nem Hubble-képeket úsztatnak mindjárt a "látómezőbe"? Talán mert azt későbbre tervezik, hogy "legyen hova fejlődni" és addig is még néhány újabb és újabb verzió piacra kerülhessen?
Nem az én világom ez a "konyhakész" világ és úgy látom, a Tiétek sem! :D

Végülis mi a különbség az eVscope-n nézett asztrofotók és az otthon nézettek között? Egyrészt az időbeli differencia, másrészt a friss levegő az előbbi javára (jó esetben :mrgreen: ). Lassan lehet, hogy az autós játékokból is benzinszag fog kijönni, hogy "valóságosabb" legyen az élmény.
Amúgy egyszer az egyik fiam a kezembe adta az autós videójáték vezérlőjét, hogy próbáljam ki. Persze, hogy 5 másodpercen belül a "falnak mentem", pedig 30 éve vezetek balesetmentesen. Ennyit a valóságközeli élményről...

Még egy gondolat: a környezetemben akik hobbiból horgásznak, nem azért teszik, mert halászlé után csorog a nyáluk, tehát nem a végeredmény, hanem az odavezető út miatt. Többen nem is szeretik a halat megenni (inkább csak kínozni :mrgreen: )
Ez utóbbit csak úgy, Tüsi és Attila véleményét megerősítendő írtam.

Üdv András


Nemrég olvastam egy kis hírt egy magyar srácról , aki az F1 szimulátoros játékban a világ legjobbjai közé tartozik , napi nyolc órát gyakorol és jobban vezet , mint Hamilton ... no itt röhögtem fel :mrgreen:
Lovász András
Hozzászólások: 2453
Csatlakozott: 2017.12.08. 16:06

Re: eVscope távcsövek

Hozzászólás Szerző: Lovász András » 2020.01.10. 12:07

Nemrég olvastam egy kis hírt egy magyar srácról , aki az F1 szimulátoros játékban a világ legjobbjai közé tartozik , napi nyolc órát gyakorol és jobban vezet , mint Hamilton ... no itt röhögtem fel :mrgreen:
:mrgreen:
15x70 Scopium Nature binokulár
254/1200 Dobson,
eq-platform
Válasz küldése

Vissza: “Asztrofotózás”