Tiltakozás a Starlink műholdak ellen

Minden olyan a csillagászathoz köthető téma, amely a fenti kategóriákba nem sorolható be.
Avatar
mephi
Hozzászólások: 2459
Csatlakozott: 2009.09.18. 10:06

Re: Tiltakozás a Starlink műholdak ellen

Hozzászólás Szerző: mephi » 2021.07.06. 14:05

Elon Musk ész nélkül telerakta az eget, most 30 milliárd dolláros válságban van a cége

https://www.napi.hu/nemzetkozi-vallalat ... 32343.html
Kása János ... aki a sört is 3D-ben issza.
theHassan
Hozzászólások: 154
Csatlakozott: 2019.08.16. 20:09

Re: Tiltakozás a Starlink műholdak ellen

Hozzászólás Szerző: theHassan » 2021.07.07. 01:01

Imre írta:
2021.06.12. 10:51
Ha egy cégnek, embernek adnak lehetőséget az alacsony pályára műhold-százezrek telepítésére, akkor nem lehet kifogása senkinek az ellen, hogy kínaiak, oroszok, indiaiak és... ki tudja kik még, ugyan így tegyenek. A következménye az lesz, hogy az egész alacsony Földkörüli pálya telis-tele lesz hasznavehetetlen, eltávolíthatatlan űrszeméttel, amely gazdáinak nyomát is bottal üthetjük! A megoldás az, hogy senki nem kaphat engedélyt olyan űreszköz használatára, amit nem tud onnan úgy eltávolítani, hogy amikor működés képtelen állapotba kerül, akkor nem több idő elteltével, mint amennyi a működés ideje volt, véglegesen eltávolítsa az akármilyen Föld-körüli pályáról! A pályára állításkor már eleve gondoskodnia kell arról, hogy ezt meg tudja tenni! Ez a minimum, amit meg kell követelni a világűr földközeli használóitól! Ha egy műhold alacsony pályán jeltovábbítást végez, és mondjuk 5 év után üzemképtelen lesz, akkor öt éven belül vagy visszairányítja a Földre, vagy elküldi a Napba a hibás eszközét. Ha ezt a szabályt bármely okból megszegi, akkor soha többet nem használhatja egyetlen űreszközét sem, és köteles mindegyiket visszahozni a Földre, vagy a Napba küldeni. Vita nincs, szemét nem maradhat az űrben. Természetesen a használt űreszközök nem zavarhatják sem a földi csillagászatot, sem a másik űreszközt, és kis-távcsővel is láthatatlannak kell maradniuk még napkelte és napnyugta idején is! Ezen kívül az űrben alacsony pályán üzemelő eszközök számát korlátozni kell, és újabb eszközt csak annyit szabad felküldeni, amennyit visszahoztak onnan. Ha nagyon engedékeny vagyok, akkor az összes eszköz darabszámát százezer eszközben korlátozom. Ez elég kell legyen valamennyi szolgáltatáshoz, amit alacsony, vagy közepes pályáról végezhetnek a cégek, országok, természetesen együttesen számolva! Ha valaki ennél többet akarna üzemeltetni, arra nem kaphat engedélyt, és kivétel nincs! Hogy ezt a százezer lehetőséget milyen arányban osztják szét, az megállapodás kérdése. Hogy el ne felejtsem, a katonai eszközök, a tudományos műholdak is természetesen beleszámítanak ebbe a darabszámba! Aki az űrben robbant, megsemmisít bármit, amely millió apró darabra hullik szét, az emberiség elleni bűntettnek számít, és az elkövetője nem elévülő bűntettet követ el! Kötelező legyen felelősségre vonni! Nem tudom, hogy hol tart az űrjog, de ideje lenne már komolyabban foglalkozni ezzel a témával! Jobb a bajt megelőzni, mint utólag orvosolni! Olcsóbb is! Ezen elvek alapján érdemes lenne egyhangúan megkötni egy mindenkire, államra, cégre, személyre kötelezően egy "ŰRSZERZŐDÉST" ! Ha még nem késtünk el, akkor most azonnal!

Infómorzsák, hogy azért dolgozunk a témán:

A szlovén EU soros elnökség kiemelt témának tekinti a Space Traffic Managementet, aminek az egyik eleme például az ütközéselkerülés. Beletartozhat (javasolt) a space forensics, vagyis a jogi bizonyító erővel bíró adatszolgáltatás a "bottal ütés" ellen.
Az ENSZ nemrégiben kiadott irányelve szigorodott az üzemen kívül kerülő űreszközök eltávolításával kapcsolatban. Csak sajnos a fő eszköz még mindig sok esetben a természetes légköri fékeződés miatti pályadegradáció, ami a klímaváltozás miatt (hígul a magaslégkör) csökkenni fog, vagyis a jelenleg degradációs hatások csak alacsonyabb pályákon fognak jelentkezni. Ez rossz hír. A követelmény alacsony pályán jelenleg is az, hogy 25 éven belül 90% sikerességgel kell eltávolítani (légkörbe hozni) az űreszközt az üzemen kívül helyezés után. De természetesen az sincs definiálva, hogy mi az üzemen kívüli űreszköz (ha van egy passzivált rakétafokozatom, amit egy földi követő radar kalibrációs célpontjának használok, akkor az üzemelő űreszköz?). Viszont a túl szigorú követelmények kinyírnák a nanoműholdas aktivitásokat (az összes eddig megépített magyar műhold manőverképtelen, vagyis csak a légkör tudja visszahozni).
Viszont a SMOG-1 hordoz egy passzív (mágneses) pályadegradáció-gyorsító kísérletet, ami, ha sikeres lesz, akkor akár a teljesen inaktív elemekre (pl. a Starlink indítások tension rodjai) is felszerelhető lesz. Ha sikeres lesz. Majd Dudás Leviék beszámolnak róla.
A Starlink egyébként sokkal felelősségteljesebben áll az űrszemét kérdéséhez, mint más szereplők, ez a kevés jó dolog egyike, amit el tudok mondani róluk, nekem sem tetszik, de az, hogy igen alacsonyan engedik el a műholdakat általában (nem mindig, lásd a Transporter-1-en felvitt műholdak), az nagyon jó dolog. A tension rodok is viszonylag hamar leesnek, és a meghibásodott műholdak is. Amennyiben a pálya emelése vagy üzem közben romlik el a műhold, akkor az ionhajtómű lehozza, ha meg az is elromlik, akkor a jelenlegi modellek alapján a 25 év / 90% követelményt természetes úton tudják teljesíteni. Ezzel szemben a OneWeb...
A nemzetközi jogászok agyalnak az űr témáján, sok fórumon. De nagyon nehéz. A Starlink például elméletileg jogszerű, de gyakorlatilag területfoglalás, hiszen a jelenlegi héj magasságában más űreszköz reálisan nem tud üzemelni. Területfoglalás pedig szembemegy a világűregyezménnyel. De azzal is kezdeni kell valamit, hogy nincs környzetvédelmi engedélyezése, csak frekvenciagazdálkodási. Emiatt per is van/lesz USA-ban. Basszus, még azt sem tudjuk kimondani, hol van egyáltalán a világűr :) .
Viszont az a baj, hogy a nemzetközi jog egy illúzió, mint a végtelenül lapos ember. Ha elhiszed, hogy van, akkor látod, és félsz tőle. De amíg nincs "világkormány" és "világbíróság", addig nincs "világjog". Ehhez kapcsolódik a nemzetközi megállapodások kérdése is. Emlékezzetek a bogotai deklarációra. Ott pár ország ki akarta magának sajátítani a világűr egy részét. Az indokuk az volt, hogy ha jogilag nem sajátítják ki, akkor a gazdag országok betelepülnek és leuralják, és elfogy a hely. Ez igaz. De másik oldalról meg Magyarországnak évtizedek óta van geostacionárius pályapozíciója kijelölve, és csak addig jutottunk el a hasznosításban, hogy bérbe tudtuk adni.
A szándékos törmelékképzéssel járó űrtevékenységek a jelenlegi irányelvek alapján kerülendők, és ezt komolyan is veszik, pl. 2007-ben Kína nagyon megégette magát az FY-1C szétcsapásával, nem is csinálnak azóta ilyet (fenéket nem, csak nagyon magas, de energetikailag szuborbitális pályára küldik a célt, szuborbitális pályára küldik az elfogót is, így ha összecsattannak, lehullik minden az Indiai-ócenánba - USA meg nem hangoskodhat, mert ez egy legitim önvédelmi célokat szolgáló ballisztikus rakéta elhárító teszt volt, ami legális).
90/910 SW EQ2
Avatar
Csillagos Pisti
Hozzászólások: 1639
Csatlakozott: 2010.03.17. 20:43

Re: Tiltakozás a Starlink műholdak ellen

Hozzászólás Szerző: Csillagos Pisti » 2021.07.28. 19:24

Imre írta:
2021.06.12. 10:51
Ha A megoldás az, hogy senki nem kaphat engedélyt olyan űreszköz használatára, amit nem tud onnan úgy eltávolítani, hogy amikor működés képtelen állapotba kerül, akkor nem több idő elteltével, mint amennyi a működés ideje volt, véglegesen eltávolítsa az akármilyen Föld-körüli pályáról! A pályára állításkor már eleve gondoskodnia kell arról, hogy ezt meg tudja tenni! Ez a minimum, amit meg kell követelni a világűr földközeli használóitól! Ha egy műhold alacsony pályán jeltovábbítást végez, és mondjuk 5 év után üzemképtelen lesz, akkor öt éven belül vagy visszairányítja a Földre, vagy elküldi a Napba a hibás eszközét.
Ez adott...5 éven belűl deorbitálnak és elégnek a légkörben. Legalábbis a starlinkek.
Földvári István Zoltán
10x50 & 20x60 Tento, 70/500mm refr, 80/900mm refr, 127/1500mm MC + AZ5.
https://csillagokutjan.blogspot.com/
https://holdfenyarnyek.wordpress.com/
https://youtube.com/channel/UCTypZPog53vuLGwIzn7503Q
Avatar
mephi
Hozzászólások: 2459
Csatlakozott: 2009.09.18. 10:06

Re: Tiltakozás a Starlink műholdak ellen

Hozzászólás Szerző: mephi » 2021.09.15. 09:33

Kása János ... aki a sört is 3D-ben issza.
Avatar
mephi
Hozzászólások: 2459
Csatlakozott: 2009.09.18. 10:06

Re: Tiltakozás a Starlink műholdak ellen

Hozzászólás Szerző: mephi » 2021.12.28. 14:00

Elon Musk műholdjai majdnem letarolták a kínai űrállomást

https://index.hu/kulfold/2021/12/27/elo ... -starlink/
Kása János ... aki a sört is 3D-ben issza.
Avatar
D.Laci
Hozzászólások: 1690
Csatlakozott: 2015.09.22. 17:09

Re: Tiltakozás a Starlink műholdak ellen

Hozzászólás Szerző: D.Laci » 2021.12.29. 12:04

mephi írta:
2021.12.28. 14:00
Elon Musk műholdjai majdnem letarolták a kínai űrállomást

https://index.hu/kulfold/2021/12/27/elo ... -starlink/
Lesz még ebből konfliktus nemzetközi méretekben. Majd amikor orosz katonai műholdakra jelent veszélyt 1-2 "elkóborolt" Tesla műhold, Putyin nem lesz olyan elnéző, felküldi a nagy lepkehálót.

D.Laci
ui.: Nem is bánnám, de csak akkor, ha ennyiben megállna a dolog...
Rend a lelke mindennek. A fejekben is!
ESPRIT 150/1050 APO triplet + NEQ6-Pro mech. ; MEADE 254/2500 LX200GPS SC ; APM MS16x80 ED bino MDA féle állványon; Delta Optical Extreme 10x50 ED bino
Avatar
Végh Zoli
Hozzászólások: 955
Csatlakozott: 2009.09.15. 21:02

Re: Tiltakozás a Starlink műholdak ellen

Hozzászólás Szerző: Végh Zoli » 2021.12.29. 14:37

mephi írta:
2021.12.28. 14:00
Elon Musk műholdjai majdnem letarolták a kínai űrállomást

https://index.hu/kulfold/2021/12/27/elo ... -starlink/
Azért ez több , mint cinikus , amikor a kínaiak katonai kísérlete ,( mikor minden előzetes bejelentés nélkül szétlőttek egy műholdat ) majdnem a nemzetközi űrállomást tarolta le , nem foglalkoztak semmivel és senkivel .
Avatar
mephi
Hozzászólások: 2459
Csatlakozott: 2009.09.18. 10:06

Re: Tiltakozás a Starlink műholdak ellen

Hozzászólás Szerző: mephi » 2022.01.19. 16:04

Kása János ... aki a sört is 3D-ben issza.
mizar
Hozzászólások: 2669
Csatlakozott: 2010.08.25. 21:25

Re: Tiltakozás a Starlink műholdak ellen

Hozzászólás Szerző: mizar » 2022.02.04. 09:48

https://index.hu/techtud/2022/02/04/kin ... -robotkar/

Van némi remény, hogy azt a sok szemetet amivel meggyalázta a csillagos eget egyszer össze lehessen gyűjteni. Ez nem most lesz, azt tudom, de nem lehetetlen. Az őrült krétaporos elvet ejtették ugyan, de könyörgöm, aki azt kitalálta, egyáltalán normális?
Avatar
mephi
Hozzászólások: 2459
Csatlakozott: 2009.09.18. 10:06

Re: Tiltakozás a Starlink műholdak ellen

Hozzászólás Szerző: mephi » 2022.02.09. 12:01

40 Starlink műholddal végzett a geomagnetikus vihar

https://index.hu/techtud/2022/02/09/spa ... es-fiasko/
Kása János ... aki a sört is 3D-ben issza.
Válasz küldése

Vissza: “Egyéb csillagászati témák”